Dialogisk læsning
Sammenhæng:
Vi har valgt at arbejde med dialogisk læsning, fordi vi syntes det er vigtigt at udvise vores børns ordforråd. Målgruppen vi vil fokusere på er selvfølgelig dem i alderen 8 måneder til 3 år, så det skal være nogle let læselige bøger der giver vores børn muligheden for selv at udtale og arbejde med de enkelte ord. Alt sammen skal være med til at styrke vores børns individuelle udtryksformer, samt gøre det nemmere for vores børnegruppe og kommunikere med hinanden når de leger sammen.
Mål:
-
Vi vil give vores børnegruppe et bedre ordforråd.
-
Vi vil lære dem at sidde stille på en stol, lytte og være deltagende.
-
Vi vil finde relevante bøger der udvikler børnenes forståelse for verden omkring dem.
-
Vi vil lære dem at være en aktiv deltager i et fællesskab
Tegn:
For at nå vores mål, skal vi holde øje med, om børnegruppen begynder at kunne genkende og gentage de ord vi tager i brug. For eksempel vil vi gerne have vores børn kan finde ud af farverne på de forskellige dyr vi har snakket med dem om, hvad dyrene siger, hvad de hedder og hvad de spiser. Derudover ser vi gerne at børnegruppen begynder og kunne bruge de forskellige ord når vi ikke har dialogisk læsning. Måske vil vores forældre også kunne hører børnene begynder at bruge ordene når de er hjemme.
Vores børnegruppe vil blive bedt om at være aktivt deltagende i den dialogiske læsning, men det kræver også at børnene kan finde ud af at sidde stille på en stol under hele aktiviteten. Det kan være svært for de mindste og side stille imens vi laver aktiviteten, så derfor må de voksne sørge for at guide dem og hjælpe dem med at holde koncentrationen.
Når vi laver den dialogiske læsning, er det relevant, at vi kan finde ud af, at ramme materiale der interessere den største del af børnegruppen. Derfor har vi valgt bøger, der alle sammen har en lige del læring og interesse for børnene. Dette punkt skal vi hele tiden sørge for at ramme rigtigt på, så læringen bliver så optimal som overhovedet muligt.
Tiltag:
For vi kan nå vores mål, om at give børnegruppen et udvidet ordforråd, skal vi først og fremmest sørge for at udvælge materiale der fanger dem, samt bruge ord der ikke er for svære. Vi har udvalgt en række bøger med forskellige emner, for at give dem et så bredt ordforråd som muligt. Den første bog vi brugte handler om dyr på bondegården. Den fortæller om, hvad dyrene siger, hvad for nogle farver de har, hvad de spiser og hvad de hedder. Den anden bog vi valgte at have fokus på, handler om årstiderne og hvad der sker med naturen. Vi gennemgår de forskellige årstider med børnene, bruger så mange forskellige ord som vi kan sætte på de forskellige årstider, men vi skal stadig huske på de ikke må blive for svære. Den sidste bog vi valgte handler om farverne. Bogen har et bredt farvespekter hvor vi har mulighed for at lære børnene så mange forskellige farver som vi kan komme til.
De voksne skal sørge for at hjælpe børnene der mister koncentrationen. De bliver nødt til at rette børnenes opmærksomhed tilbage på bogen sådan de bliver optaget af læsningen igen. Alle børnene skal selvfølgelig have lov til at deltage med de ord de selv kan sætte på de forskellige ting de bliver optaget af. Det er vigtigt at den voksne der læser op, har overblikket over hele børnegruppen, sådan at de børn der ikke siger noget også bliver hørt.
Evaluering:
Som tiden er gået med vores arbejde med dialogisk læsning, har vi kunnet mærke en tydelig fremgang ved stort set alle børn i gruppen. Børnegruppen havde svært ved at fortælle om de forskellige dyrelyde, hvad dyrene spiste og hvilken farver de havde inden vi gik i gang med dialogisk læsning. Efter nogle gange kunne børnene stort set fortælle os hvad det var for nogle dyr der var på hver side, hvad de spiste og hvilke farver, helt uden vores hjælp.
Bogen vi havde taget i brug i forhold til årstidernes skiften, vil jeg sige kan være svær for den mindste halvdel af børnegruppen og forholde sig til, men de største fik noget ud af denne bog, og vi kunne godt hører på den hvordan de bed mærke i de forskellige årstider der var i bogen.
Når børnegruppen skulle have dialogisk læsning kunne det til tider godt være svært for dem at sidde stille, og være deltagende. Når det var sådan var resten af personalegruppen gode til at få ro på børneflokken igen så de kunne få koncentrationen flyttet tilbage på den dialogiske læsning.
Det var meget forskelligt hvordan det enkelte barn reagerede, når man spurgte dem direkte omkring et ord eller sætning vi gerne ville have dem til at udtale. Nogle børn reagerede ved at svare med det samme og andre havde svært det dette i starten. Med tiden lærte disse børn også at sige noget og vi kunne mærke på dem, at de ikke var så tilbageholdende som de var til at starte med.